Varför är vi så dömande?

Varför dömer du mig och jag dig?

Under hela min uppväxt har jag blivit dömd. Allt från dagiskamrater, skolkamrater, lärare, föräldrar till andra barn också vidare. Vad ger oss rätten att döma en annan människa innan vi har lärt känna hen?

En ”annorlunda” tonåring som hade ett helvete i skolan och som heller umgicks med sin mormor och bästa vän än att hänga med jämnåriga… ”Normalt” eller ”Onormalt” för en 13-åring? Hon dömde mig aldrig och jag fick vara mig själv, det viktigaste av allt i Livet!

Det här är något jag tänker på varje dag! Jag försöker att inte döma, men i bland kommer jag på mig själv och mina egna tankar som snurrar runt i huvudet. Dömande tankar om en person jag kanske ens aldrig har träffat i verkliga livet. Det är verkligen skrämmande vad lätt det är att tycka och tänka om en annan människa utan att veta något alls om personen!

Jag blir ledsen på mig själv när jag dömer någon utan att veta, utan att ha något som helst underlag för det. Som jag skrev i början har jag själv blivit dömd, mobbad, retad, utfryst, smutskastad, baktalad m.m. Jag stack ut från mängden och passade inte in i ”normen”. Dem dömde mitt utseende och hur jag var som person, och det spelade ingen roll hur mycket jag än försökte anpassa mig! Antingen var jag för tjock, för smal, för snygg, för ful, bortskämd, konstig, töntig, dryg m.m. Utan att ens lära känna mig tyckte personer att de hade rätten att döma mig. Och de händer än i dag!

Kroppshets, kroppsförakt, kroppshat… Vi dömer våra egna och varandras kroppar… För tjock, för smal, för lång, för kort, för stora bröst, för små bröst, bristningar, åderbråk, fett, muskler, rynkor, för stora läppar, för små läppar m.m Varför dömer jag mig själv och varför dömer vi varandra? Det finns inget rätt och fel! Det viktigaste är att alla får må bra inifrån och ut… Sluta döma utsidan och lär känna insidan!

Jag har förstått att det är många som uppfattar mig som dryg, lite för mer, näsan upp i vädret eller hur man nu väljer att uttrycka de. Men vad ger dig rätten att döma mig innan du ens har partat med mig, innan du har fått svar på varför jag beter mig på ett visst sätt? Ingenting ger oss rätten att döma en person innan vi har skapat oss en verklig uppfattning om personen i fråga, verkligen ingenting! Vi behöver inte älska alla och vi behöver inte umgås med alla, men vi har ingen rätt att döma någon. Vi är alla olika och så måste det få vara, för annars skulle vi leva i en rätt så tråkig och slätstruken värld!

I ett arbete om mobbing som jag gjorde på gymnasiet skrev jag, det spelar ingen roll om du är söt, snygg, vit, svart, har ett utseende som sticker ut, är smal, tjock, lång, kort, har snygga kläder, har fula kläder, har mycket pengar, har lite pengar, ja listan kan göras lång. Det jag vill komma till är att om någon har bestämt sig för att inte tycka om dig, ”döma” dig, så kommer det inte spela någon roll hur du ser ut eller hur du agerar. Så länge den här personen väljer att döma ditt yttre, i stället för att lära känna ditt inre!

Gud va översminkad hon är, bilden är säkert redigerad, men gud hon måste ha sprutat in något i sina läppar, fy va dryg hon ser ut, eller vem är hon egentligen?

 

När du kommer på dig själv med att döma någon du inte känner eller ens har träffat i verkliga livet. Ifråga sätt dig själv och ställ dig frågan, vad ger mig rätten att döma den här person?

Oavsett hur vi ser ut, hur vi agerar, hur vi väljer att leva våra liv, vad vi prioriterar m.m så måste Du få vara Du och Jag måste få vara Jag!

Försöker hitta min inre styrka varje dag! Bara för att jag ser pigg, glad och stark ut på utsidan betyder inte det att de speglar min insida…

 

Annonser

En reaktion på ”Varför är vi så dömande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s