Måste Man Vara Frisk För Att Vara Sjuk?

 

20170107_135642
Jag och Cassi ute på vårt paradis Näset

 

I förra inlägget avslutade jag om att jag äntligen har fått en remiss till We Minde i Stockholm. Där jag har gått som privat patient fram tills det att jag fick remissen. Resan dit har varit riktigt jobbig och det är inte konstigt att uttrycket, man måste vara frisk för att vara sjuk finns. Utan min älskade Mamma och min underbara Man hade jag inte klarat de, jag är så tacksam!

Jag skickade in egen remiss till Psykiatrin i Norrköping där jag bor, för att få komma dit och påbörja min behandling mot min depression, ångest och ADD. Utlåtandet om mina diagnoser fick jag från We Minde som var dem som gjorde min neuropsykiatriska utredning under våren 2016, vilken jag bekostade själv. Det som hände var att jag efter kanske en månad blev kallad till psykiatrin här i Norrköping. Där trodde jag att jag skulle få träffa en läkare. Vilket visade sig vara fel, jag fick träffa en psykolog som skulle bedöma om jag överhuvudtaget hade rätt till att få vård inom psykiatrin. Vilket han kom fram till att det skulle jag få. Jag frågade då hur lång tid det skulle ta innan jag fick träffa en läkare. Han svar var ”det kan bara gud veta” vilken idiot tänkte jag! Sen sa han, kanske 2-3 månader och om jag fick tankar om att ta mitt eget liv skulle jag uppsöka psykakuten. Tiden gick och efter ytterligare cirka en månads väntande fick jag en kallelse till ett drogtest som jag skulle göra på min vårdcentral. Det var också viktigt att jag gjorde de inom en vecka från det att jag fick kallelsen. Detta var jag tvungen att göra eftersom jag skulle börja äta medicin mot ADD. Så jag åkte dit och gjorde det. Efter de har jag inte hört ett knyst från psykiatrin i Norrköping, nu har det gått mer än 6 månader sedan jag kontaktade dem första gången.

20170107_135624
Snöskottning av snö som inte längre finns.

Efter att det gått cirka 3-4 månader kontaktade jag min vårdcentral för att få en remis skickade till We Minde där jag gått som privat person under dessa 3-4 månader. Detta under tiden när jag har väntat på att höra något från psykiatrin i Norrköping. Eftersom vårdgarantin går in efter 90 dagar om du inte har fått någon hjälp av landstinget, har du rätten att själv välja vart du vill få din vård. Men som som sagt va, de är lättare sagt än gjort. Efter läkarbesök på vårdcentralen och många samtal på telefon och många om och men så har jag nu i alla fall fått min remis till We Minde. Så nu kan jag fortsätta min på började behandling där, och får gå som landstingspatient!

Jag har aldrig fått ett så bra och professionellt bemötande någon annan stans som hos We Minde och det är jag evigt tacksam för.

Det som gör mig mest upprörd med allt de här, är alla dem som inte har haft den möjligheten som jag har haft. Att kunna gå privat eller som inte har de stödet jag har från mina nära. Dem som finns där och lyfter upp mig när livet inte känns värt att leva. Alla dem? Inte konstigt att självmordsstatistiken ökar för varje år när vi inte får den vård och hjälp som vi behöver! Jag kommer aldrig glömma det den där psykologen sa till mig i somras, om du kommer på tankar om att ta ditt eget liv, ja då får du uppsöka psykakuten. Detta ska jag få behöva höra bara för att de inte kan ge mig en läkartid, så att jag kan börja med min medicin!

För att hård dra det, tänk om man till exempel skulle säga till en diabetiker, nä tyvärr vi har inga läkartider på 3 månader så du kan inte få din medicin, men om du känner att du håller på att dö, ja då får du uppsöka akuten!

Ska det verkligen behöva vara så här? Har du själv någon liknande erfarenhet? Nä fy fan, rent ut sagt för att behöva vara frisk när man är sjuk och för att våran sjukdom inte tas på samma allvar som andra sjukdomar!

20170107_133702
Va skulle jag göra utan er   Naima & Cassi
Annonser

En reaktion på ”Måste Man Vara Frisk För Att Vara Sjuk?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s