Psykisk Ohälsa, Så Mycket mer än att ”Gå In I Väggen”

Idag har varit en okej dag fram tills för en timme sedan, då känner jag hur andningen blir tyngre, orkeslösheten faller in och blir fruktansvärt orolig och illamående i kroppen. Ångesten är alltid där mer eller mindre men när den vill jävlas med mig riktigt ordentligt blir känslorna i kroppen så mycket mer påtagliga! Tog precis en Oxascand

20161202_161923
En varm kopp te, tända ljus & min målarbok.

för att lugna ner ångesten och för att orka med det sista timmarna på dygnet. För er som inte är så insatta i det här med psykisk ohälsa och dess olika mediciner så är Oxascand ett ångestdämpande preparat som jag tar vid behov, alltså när ångest är som värst och jag känner att min kropp måste få lite andhämtning. Hoppas nu att jag ska kunna skriva klart det här inlägget.

Förmiddagen gjorde jag mina vanliga sysslor, först en promenad med hundarna och sen lite frukost på de. Efter de så satte jag mig ner och skrev julkort vilket jag nog aldrig har gjort i hela mitt vuxna liv, men någon gång ska ju vara den första. Sen så tog jag min nyinskaffade målarbok och satte mig med den ett tag och lyssnade på min ljudbok. Måste säga att det var riktigt rogivande och höll tankarna och ångesten i schack ett tag. Har precis börjat lyssna på Lars Keplers – Kaninjägaren, riktigt spännande som alla deras andra böcker!

Så nu till min rubrik. Jag vill lyfta fram och få oss att prata om psykisk ohälsa utan att det ska vara något skamligt över de. Och då vill jag påpeka att det gäller all psykisk ohälsa! Det är där min rubrik kommer in i bilden.

Nästan varje dag hör man eller ser man något som handlar om att ”gå in i väggen”. Det är jätte bra, viktigt och positivt att vi och media pratar om den här ”samhällssjukdomen” men är det verkligen så att det är dagens ”samhällssjukdom”?  Eller är det bara så att människor börjar våga öppna sig och prata om sitt mående? Men dock ändå känner att samhället inte riktigt accepterar den psykiska ohälsan så då säger vi att vi ”gått in i väggen” för att det är de som är mest accepterat av samhället?

För mig handlar psykisk ohälsa om så mycket mer än att ”gå in i väggen” Jag har inte hamnat där jag är i dag för att jag har jobbat för mycket, jag är född med den här så kallade ”dagens samhällssjukdom”. Psykisk ohälsa är en ärftlig kronisk sjukdom och i min familj och släkt är det många som lider av den eller har lidit av den, både på min mammas och min pappas sida.

Min mamma beskrev mig så här under den neuropsykiatriska utredning jag gjorde i våras. ”Carolin var hur snäll som helst som barn, de första två åren sov och åt hon bra”. Men vid tre års ålder hände något, jag tror jag minns de själv även fast folk säger att man inte kan minnas från så tidig ålder. Jag blev orolig, kunde inte sova om nätterna och fick raseriutbrott utan dess like. Det oroliga om nätterna var mina första panikattacker, även fast jag inte visste de då så vet jag de idag. För det är precis samma känsla som jag har i kroppen i dag när jag har min ångest eller får mina panikattacker. En okontrollerbar känsla som är svår att beskriva om man inte har upplevt den själv!

 

20161202_150627
Promenix med Cassi i snöfallet.

Med det sagt, så tror jag att det är många som säger att de har ”gått in i väggen” för att det är rädda för reaktionerna från vänner, bekanta och samhället när man säger att man lider av psykisk ohälsa.

Jag själv tycker att detta är en katastrof att det ska behöva vara så! För mig som lever med de här dagligen och har gjort mer eller mindre hela mitt liv så känns det som ett slag i ansiktet, ska jag vara mindre accepterad av samhället bar för att jag inte har ”gått in i väggen” men ändå lider av psykisk ohälsa? Jag tycker vi faller tillbaka på ruta ett, kan inte bara samhället accepter att vi alla är olika och att psykisk ohälsa är så mycket mer än att ”gå in i vägg”.

Som jag sa förut tycker jag att det är både positiv och bra att det förs ett samtal om att människor ”går in i väggen”. Tycker bara att begreppet utnyttjas och lite för ofta används för att samhället fortfarande inte är öppna och vågar att prata om den psykiska ohälsan ur alla synvinklar.

Hjärnforskningen ligger så mycket efter alla annan medicins forskning, men får den fart och vi får svaret på gåtan om psykisk ohälsa, så kanske samhället någon gång kan acceptera att det är okej att vara ”normal” på utsidan men ”annorlunda” på insidan! Det är de jag strider för, att samhället, du och jag ska kunna stå upp och säga att det här är en sjukdom liksom alla andra sjukdomar vi har rätt till samma vård och att bli accepterade för att vara ”normala” på utsidan men ”annorlunda” på insidan.

Hoppas jag har väckt några frågor och funderingar hos dig! Gillar du min blogg och mina funderingar så blir jag mer än glad och tycker du att den är värd att läsas av andra, så dela gärna.

Önskar er en riktigt trevlig helg och andra advent!

Ni hittar mig också på Instagram: @carolinstankar & @träningmotpsykiskhälsa

 

20161202_151146
Promenad runt strömmen i Norrköping.
Annonser

2 reaktioner på ”Psykisk Ohälsa, Så Mycket mer än att ”Gå In I Väggen”

  1. Va bra du skriver om psykisk ohälsa. Jag har också startat en blogg för att sprida budskap så småningom. Men just har jag tagit tag i det här med min ångest, som nu blivit mycket värre. Hoppas kunna hitta stöd och lärdom i andra bloggar.

    Kram/ Lena

    Gilla

    1. Va roligt att höra att du tycker om de jag skriver! Det är otroligt viktigt att vi som lider av psykisk ohälsa, vänner, släkt, jag alla vågar prata om det! Jag är själv inne i en riktigt jobbig period och hoppas på att kunna inspirera och motivera andra till att fortsätta kämpa! Även fast vissa dagar bara känns skit. Hoppas du kommer in i en bättre period snart! Kram/Carolin

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s